Backlinks

16 oktober 2023 Search

Je hebt ongetwijfeld al eens van backlinks gehoord. Misschien heb je een idee wat het zijn, of misschien wil je er graag alles over leren. In beide gevallen ben je aan het juiste adres, want we vertellen je hier graag alles over backlinks. Wat het zijn, waarom ze belangrijk zijn en hoe jij aan waardevolle backlinks kunt komen.

Koen van der Doelen, SEO specialist bij LiNC
Geschreven door
Koen
grafische weergave van een elektrisch landschap

Wat is een backlink en waarom zijn ze belangrijk?

Een backlink is een link van een externe website naar jouw eigen website. Backlinks zijn belangrijk, omdat zij waarde doorgeven van het andere domein naar jouw website. Hoe hoger de domeinautoriteit, de waarde van het domein vanaf waar gelinkt wordt, hoe meer waarde er wordt doorgegeven aan jouw website. Zoekmachines zien backlinks als een aanbeveling. Hoe meer relevante en kwalitatieve backlinks er wijzen naar jouw website, hoe groter de autoriteit van jouw website wordt.

Wat is domeinautoriteit?

De domeinautoriteit is een nummer van 1 tot 100 en geeft de waarde van jouw internetdomein aan. Het aantal waardevolle backlinks naar jouw domein én de interne linkstructuur hebben een grote invloed op je domeinautoriteit.

Wat is een waardevolle backlink?

Een waardevolle backlink is een link van een website/domein met autoriteit op het gebied van het onderwerp waar jij over schrijft. Stel je hebt een bedrijf in de financiële dienstverlening. Als onderdeel van jouw aangeboden diensten biedt je klanten een kredietverzekering aan. Deze kredietverzekering biedt je aan in samenwerking met een grote Nederlandse bank, een instituut in de financiële sector. Jij laat op jouw website duidelijk zien met wie je samenwerkt, want je gelooft dat transparantie vertrouwen opwekt en de partij waarmee je samenwerkt doet dat ook op hun website middels een link naar jouw website. Op dat moment is er een link van een website met een hoge domeinautoriteit naar jouw website. Die waarde wordt doorgeven en zoekmachines zien dat jij wordt aanbevolen als aanbieder van de specifieke financiële dienst. Zo wordt jij degene met autoriteit in jouw niche.

Hoe kom ik aan een backlink?

In het voorbeeld hierboven is de link logisch. Je biedt samen een dienst aan en dat mag gezien worden door (potentiële) klanten. Het is echter niet in alle gevallen zo. Gelukkig zijn er verschillende manieren om kwalitatieve en relevante backlinks naar jouw website te vergaren. Om je op weg te helpen sommen we hieronder enkele van de meest gebruikte manieren voor je op:

Schrijf gastblogs
Er zijn genoeg websites die staan te springen om kwalitatieve content. Dit kan jouw manier zijn om meer verkeer naar jouw website te krijgen. Schrijf een blogbericht over een onderwerp wat interessant is voor de doelgroep van de website én wat aansluit bij jouw expertise. En natuurlijk plaats je een link in het artikel. Jij hebt een nieuwe waardevolle link naar jouw website en via het blogbericht bereik je een nieuwe, maar erg relevante nieuwe doelgroep vol potentiële nieuwe klanten.

Wil je dit gaan doen is het belangrijk goed na te denken op welke website jij een gastblog schrijft. Als we het voorbeeld van de onderneming in de financiële sector terughalen is het niet logisch en totaal niet relevant als zij een gastblog schrijven op de website van een reisbureau. Terwijl als ze een gastblog schrijven in een ondernemersblog waar het gaat om cashflowproblemen en hoe deze op te lossen, bereiken zij in één keer veel potentiële klanten en heel relevant.

Maak content die het linken waard is
In plaats van het vragen om backlinks kun je backlinks aantrekken met kwalitatieve content. Als je zorgt dat je website vol staat met linkwaardige content gericht op relevante zoekwoorden zullen andere websites jouw website als autoriteit gebruiken en linken naar jouw content. Bij linkwaardige content moet je bijvoorbeeld denken aan informatieve content of een nieuwe ontwikkeling of de laatste trends binnen jouw vakgebied.

Daarnaast is content die educatief, vermakelijk of inspirerend is vaak linkwaardig. Het verschilt per vakgebied natuurlijk welke soort content het beste aansluit bij jouw website, maar het belangrijkste om in het achterhoofd te houden is dat het iets nieuws moet zijn. Het moet geen herkauwde informatie zijn die bezoekers overal kunnen lezen.

Gebruik social media
Niet elk sociaal medium zal aansluiten bij jouw website of gebruikelijk zijn in jouw vakgebied, maar er zijn altijd manieren te bedenken waarop het wel aansluit. Ben jij met jouw zakelijke website vooral gericht op de zakenwereld? Dan ligt het voor de hand LinkedIn als sociaal medium in te zetten.

Leent jouw vakgebied zich goed voor informatieve content? Denk dan eens aan YouTube. Als sociaal medium wordt het vaak over het hoofd gezien. Laat dat niet jouw gemis zijn. Hoe fijn is het om een video te kijken waarin iets wordt uitgelegd? Veel mensen verkiezen dit boven het lezen van een tekst en waarom zou je daar niet op inspelen?

Kan ik backlinks kopen?

Ja, je kunt backlinks kopen. Er zijn genoeg bedrijven te vinden die linkbuilding tegen betaling aanbieden. De manier waarop ze dat doen verschilt per bedrijf en daar moet je goed oppassen, mocht je overwegen een bedrijf in te huren voor linkbuilding. Alle bovenstaande manieren om backlinks te verzamelen kunnen uitbesteed worden en daar is niks mis mee. Het wordt iets negatiefs als er in korte tijd lukraak backlinks op twijfelachtige domeinen met een te lage autoriteit geplaatst worden. Er wordt geen waarde doorgeven en zoekmachines prikken hier vrij snel doorheen. Een domein dat pas 6 maanden oud is maar al wel 500 backlinks heeft is niet erg geloofwaardig.

Een bedrijf betalen voor werkzaamheden waar zij goed in zijn is een goede keuze, maar we willen benadrukken dat je niet zomaar links kunt kopen om beter te scoren in de ranking van zoekmachines. En dat kan zeker niet meer sinds de Spam update van Google. In deze update werden alle ‘spammy links’ en benadrukte Google dat zij nog strenger reageren op links die geen waarde of relevantie hebben op jouw website.

Linkbuilding als onderdeel van SEO

Veel bedrijven werken samen met een online marketingbureau en daar valt linkbuilding onder de SEO werkzaamheden. Voor onze klanten zoeken wij altijd naar mogelijkheden om waardevolle backlinks te verzamelen. Zo werken we bijvoorbeeld voor een onderneming in de financiële dienstverlening. Voor hen schrijven we elke maand meerdere blogs waarvan we er één of meerdere plaatsen op websites die gerelateerd zijn aan hun dienstverlening. Denk bijvoorbeeld aan ondernemersportalen of startpagina’s voor ondernemers waar zij informatie over het ondernemen kunnen vinden. Financiering is een belangrijk onderdeel van ondernemen, dus de gastblogs zijn relevante inhoud en zij halen daar maandelijks veel goede leads uit.

Kunnen wij je helpen met backlinks?

Of heb je andere vragen over het vergroten van jouw domeinautoriteit? Neem dan contact op!

Let’s talk