Conversational AI

2 oktober 2023 Search

Zijn mensachtige interacties de toekomst van zoeken?

De manier waarop we zoeken, en dan vooral online, is in de laatste jaren enorm veranderd. Zoekmachines worden slimmer en daardoor kunnen we steeds meer gebruik maken van longtail zoekwoorden. Waar we eerst gebruik moesten maken van specifieke zoekwoorden, volstaat een volledige zin nu. Tel daar de opkomst van voice search bij op en het is een wereld van verschil met hoe wij eerder online zochten. De interactie met zoekmachines wordt steeds meer menselijk.

Maar wat wordt de toekomst van het online zoeken? In deze insight duiken we in conversational AI en kijken we naar hoe het ons werk gaat veranderen.

Koen van der Doelen, SEO specialist bij LiNC
Geschreven door
Koen
een grafisch vormgegeven afbeelding

Wat is conversational AI?

Conversational AI is een soort kunstmatige intelligentie (AI) die menselijke interactie kan simuleren. Conversational AI maakt gebruik van Natural Language Processing (NLP) en machine learning om vragen van gebruikers te begrijpen en erop te reageren. Het kan worden gebruikt in verschillende toepassingen, zoals chatbots, spraakgestuurd zoeken en virtuele assistenten.

Hoe werkt conversational AI?

Conversational AI werkt als een gesprek tussen twee personen. Het verschil is dat één van deze personen nu communiceert op basis van kunstmatige intelligentie. Het begrip van de taal die gesproken wordt helpt de betekenis te ontcijferen. Dit kan geschreven of gesproken tekst zijn. Uit de woorden van gebruikers onthoudt het wat er is gezegd om context en continuïteit te behouden. De communicatie verloopt op een zo natuurlijk mogelijke manier op basis van standaard spreektaal zoals mensen die onderling ook gebruiken.

De toepassingen van conversational AI

Conversational AI kan op verschillende manieren toegepast worden:

  • Het kan gebruikt worden in de ondersteuning van klanten. Je ziet op veel websites een chat widget waar je direct hulp kunt vragen. De hulp is volledig afgestemd op jouw vraag en dus wordt iedere klant persoonlijk geholpen.
  • Conversational AI helpt jouw verkoop stimuleren. Potentiële kopers veranderen in loyale klanten door de inzet van deze vorm van kunstmatige intelligentie. Het kan worden ingezet om klantgedrag te voorspellen en kansen voor up- en cross-selling te herkennen. Uiteindelijk draait het om het verhogen van de efficiëntie en effectiviteit.
  • Het helpt de gebruikerservaring verbeteren. Bezoekers met vragen worden direct geholpen: Hoe conversationele AI websites en apps verandert
  • Conversational AI in de vorm van spraakassistenten.

Waarom zou ik voor de toepassing van conversational AI kiezen?

Is het toepassen van conversational AI iets voor jouw bedrijf? Wij denken dat als je wil blijven werken aan de gebruikerservaring van jouw website je niet om deze vorm van kunstmatige intelligentie heen kunt. Er zijn veel meer manieren om die ervaring te verbeteren natuurlijk, maar wij denken dat de focus in de aankomende maanden, jaren steeds meer hierop komt te liggen.

Als je bezoekers wil helpen via een mensachtige manier van communiceren en zo de ervaring van jouw applicatie of website wil verbeteren, kies je voor het toepassen van conversational AI.

Zo verandert conversational AI de manier waarop we zoeken

Conversational AI verandert de manier waarop mensen informatie zoeken. Iedereen kent spraakassistenten als Siri of Alexa wel. Mede door de introductie van deze persoonlijke assisitenten gebruiken we steeds vaker voice search om te zoeken. We stellen vragen om een antwoord te vinden. Conversational AI kan bedrijven helpen relevantere en persoonlijkere zoekresultaten aan te bieden. Het helpt bedrijven inzicht te krijgen in de nieuwe manier waarop veel mensen zoeken. En daar dus een beter antwoord op te geven.

Wat betekent dit voor Search Engine Optimization (SEO)?

De invloed van conversational AI op SEO is aanzienlijk. De manier waarop we zoeken verandert, dus het optimaliseren van websites om een zo relevant mogelijk antwoord te geven op de vraag waarmee mensen zoeken verandert logischerwijs ook. Welke kant het precies op zal gaan weten we nog niet, maar we zijn er wel van overtuigd dat we nu bij moeten blijven om later niet tot de conclusie te komen dat we achterlopen.

Is dit artikel geschreven met behulp van een conversational AI tool?

Nee, niet helemaal. Het is een terechte en logische vraag of dit artikel geschreven is met behulp van een conversational AI tool. Het is altijd al goed geweest bronnen van artikelen te checken en sinds de opkomst van AI is het des te belangrijker geworden. We kunnen niet zomaar alles voor waarheid aannemen.

Zoals we in een eerder artikel benoemde is AI voor ons als een nieuwe collega waar wij beroep op kunnen doen. Voor het schrijven van dit artikel is ChatGPT en Bard gevraagd een koppenstructuur op te zetten met een duidelijke verdeling van belangrijke punten die we willen benoemen in de tekst. Dat brengt ons wel bij de volgende vraag.

Zijn ChatGPT en Bard voorbeelden van conversational AI tools?

Nee, beide zijn voorbeelden van generative AI tools. Ze kunnen echter wel gebruikt worden als conversational AI tools, omdat ze getraind zijn op een enorme dataset, waaronder boeken, artikelen en websites. Daardoor zijn zij in staat verschillende onderwerpen te begrijpen en complexe gesprekken te voeren.

Heb je nog vragen over conversational AI?

Of kunnen we je ergens anders mee helpen?

Let’s Talk!