Generative AI

10 augustus 2023 Search

Verken de kracht én mogelijkheden van Generative AI

Creativiteit is grenzeloos met generative AI. Waar creativiteit en techniek tot nu toe gescheiden waren, zijn alle grenzen vervaagd. Techniek of het beheersen ervan was tot voor kort de beperking voor velen. En dat is nu voorbij!

In dit artikel lees je alles over generative AI: we leggen uit wat het precies is, we geven voorbeelden van tools die we zelf veel gebruiken en geven je inzicht in wat gebruikers kunnen doen met deze krachtige technologie.

Koen van der Doelen, SEO specialist bij LiNC
Geschreven door
Koen

Wat is Generative AI?

Generative AI is een vorm van kunstmatige intelligentie die zich richt op het creëren van originele content. Voor het creëren van deze originele content maken de tools gebruik van alles wat zij op het internet kunnen vinden. Generative AI-tools leren van bestaande gegevens om nieuwe en unieke uitvoer te genereren. In sommige gevallen gebeurt dit live en in andere gevallen is het een momentopname waarop zij zich baseren.

Machine learning / deep learning

Generative AI maakt gebruik van machine learning-algoritmen en wordt zogezegd met elk gebruik van de tool slimmer. Simpelweg omdat er meer data beschikbaar is. Naast machine learning is deep learning een methode in AI die computers leert om gegevens te verwerken op een manier die is geïnspireerd door het menselijk brein. Deep learning modellen kunnen complexe patronen herkennen in afbeeldingen, teksten, geluiden en andere gegevens om inzichten en voorspellingen te produceren.

Voorbeelden van generative AI tools:

De mogelijkheden met Generative AI zijn eindeloos. Dat weten we, maar wat kunnen we er precies mee genereren? Om een beeld te geven van de mogelijkheden sommen we hieronder de te creëren gegevens op met de daarbij horende AI tools:

 • Afbeeldingen
  Midjourney
  Met Midjourney maak je via prompts digitale kunst. Midjourney zet tekst om in beelden, en geeft je daarna de mogelijkheid te itereren op de geproduceerde beelden.
 • Video’s
  Motion Array
  Op Motion Array kunnen gebruikers video’s genereren met behulp van videosjablonen, presets en andere video assets.
 • Audio
  Musenet
  Musenet is een deep neural network van OpenAI dat muziekcomposities van 4 minuten genereert met maximaal 10 verschillende instrumenten.
 • Tekst
  Jasper
  Er zijn natuurlijk meerdere AI tools voor het genereren van tekst, zoals ChatGPT, maar hier lichten we graag Jasper AI uit. Waar ChatGPT goed is voor structuren van teksten op te zetten, maar op de daadwerkelijke invulling van de tekst te wensen overlaat is Jasper AI een van dé tools voor copywriters.
 • 3D-modellen
  Spline
  Spline kenden we al als een toegankelijke tool voor 3d ontwerpen, maar met de toevoeging van Spline AI is het 3d ontwerpen voor nog een grotere groep bereikbaar geworden.

De kracht van Generative AI

Het potentieel van Generative AI is enorm. Menselijke creativiteit wordt vergroot door de mogelijkheden die AI tools bieden, creatieve blokkades worden verminderd en innovatie wordt bevorderd. Het is een versterking van menselijke vaardigheden die professionals nog meer verdieping aan hun vak geeft.

Daarnaast is er het voordeel op het gebied van tijd- en kostenefficiëntie wat AI met zich meebrengt. Als er slim omgegaan wordt met AI tools kan er bespaard worden op zowel tijd als middelen. Denk bijvoorbeeld aan de iteratieslagen in een ontwerpproces die aanzienlijk sneller gedaan kunnen worden.

Blijf op de hoogte

Is dit alles wat er te zeggen is over Generative AI? Nee, de mogelijkheden met AI veranderen dagelijks. Zelf blijven we op de hoogte door zoveel mogelijk te lezen en vooral uit te proberen. Omdat het leerzaam is, maar ook omdat het erg leuk is. We moedigen dan ook iedereen aan zelf op excursie te gaan in de wereld van (generative) AI.

De drempel om je eigen creatieve potentieel te ontdekken is met de komst van AI zo verlaagd dat het zonde is er niet een keer overheen te stappen. We zullen hier onze insights op het gebied van AI blijven delen zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Heb je nog vragen over generative AI?

We helpen je graag ontdekken hoe jij dit kunt toepassen!

Let’s Talk