Google Analytics 4

12 januari 2023 Search

Ongetwijfeld heb je gehoord van de introductie van Google Analytics 4 (GA4). In dit artikel kijken we wat er precies is veranderd ten opzichte van de huidige Universal Analytics, of er elementen hetzelfde zijn gebleven en of we dit alles een verbetering kunnen noemen. En natuurlijk de grote vraag: moet ik al overstappen? Het is nogal een ingrijpende verandering, dus we gaan even de tijd nemen je alle ins en outs te vertellen.

Geschreven door
Youri

Misschien heb je al gelezen over GA4 en wil je in dit artikel liever skippen naar het onderwerp waar je meer over wil lezen. Dat snappen we, dus via onderstaande inhoudsopgave ga je eenvoudig naar het deel wat jij wil lezen.

Inhoudsopgave:

De grootste verandering

De grootste verandering zit hem in de verschuiving naar het zogeheten event-based data model. Voorheen werd data verzameld op basis van paginaweergaven en daar werd vervolgens een event (bijvoorbeeld een download knop) aan gekoppeld.

In GA4 krijg je meer inzicht op het werkelijk gedrag van de bezoeker, omdat de focus hierbij ligt op hetgeen wat de bezoeker doet op een pagina (en dus welke events zij veroorzaken door hun gedrag op de website). Denk hierbij aan video-plays, scroll-diepte of items die worden toegevoegd aan een winkelwagen. Daarnaast heeft Google ook een aantal van deze events standaard toegevoegd. Hieronder staan een paar events genoteerd welke standaard worden toegevoegd:

  • Gedownloade bestanden
  • Scrolldiepte van de pagina
  • Hoeveel er is bekeken van een video in percentages

Meer informatie over automatisch verzamelde events kan je terugvinden op de support pages van Google.

Voor veel websites werkt de oude manier van meten nog steeds prima. Met de opkomst van mobiele apps en single page sites is het bijhouden van sessies en pageviews echter niet meer altijd de beste manier om een bezoekerservaring te meten. De bounce rate, pagina’s per sessie en de tijd dat bezoekers op een pagina blijven zijn allemaal gebaseerd op de bijgehouden sessies en pageviews. Voor apps, games en bijvoorbeeld videospelers is dit niet interessant, omdat hier vaak geen aparte pagina’s worden geladen.

Het grote voordeel hiervan is dat slimme oplossingen beter gewaardeerd worden. Hoe we dat bedoelen? Steeds vaker worden websites gebouwd op een enkele pagina met tabbladen of andere oplossingen. Deze oplossingen zijn in veel gevallen een stuk gebruiksvriendelijker, maar voorheen gaven deze niet de beste cijfers. Dat is met GA4 verleden tijd!

Andere voordelen van Google Analytics 4

Naast het even-based data model zijn er andere voordelen aan de update naar GA4. Alle updates zijn eigenlijk gericht op hetzelfde doel: ze geven een beter en duidelijker beeld van jouw website bezoekers.

Het beheren van doelgroepen is makkelijker geworden

Doelgroepen kunnen makkelijker gemaakt worden op basis van wat gebruikers op je website hebben gedaan. Op basis van hoe zij zich hebben gedragen en hoe dit overeenkomt met andere bezoekers kunnen zij automatisch gegroepeerd worden. Bijvoorbeeld in een groep mensen die waarschijnlijk binnen 7 dagen terugkeren op je website en mensen bij wie dat waarschijnlijk niet het geval is.

Het einde van de bounce rate

De bounce rate wordt in GA4 niet langer gemeten. Deze is vervangen door ‘Engaged sessions’. Om te voldoen aan zo’n sessie moet een bezoeker aan minstens één van de volgende voorwaarden voldoen:

  • De website was minimaal 10 seconden geopend op de voorgrond
  • De bezoeker heeft een conversie ‘geactiveerd’. Wat deze conversies zijn bepaal jij zelf. Deze zijn te vergelijken met de doelen uit Universal Analytics.
  • Er zijn 2 of meer pageview/screenview-events uitgevoerd.

Dit levert de volgende statistieken op:

  • Engagement rate (engaged sessions/sessions)
  • Engaged sessions per user (engaged sessions/users)
  • Engagement time (de som van engaged time)

Het verdwijnen van de bounce rate zien wij als een groot voordeel! Er zijn niet langer onnodige klikken nodig om te meten of een bezoek waardevol was.

Cross-platform campagnes meten

Hoe fijn is dat? Databronnen van verschillende platforms kunnen in GA4 aan elkaar gekoppeld worden. In de nieuwe versie van Analytics noemen ze dit gegevensstreams. Zo kun je echt meten hoe goed je campagnes werken.

De voordelen van GA4 en de verschillen met Universal Analytics zijn nu een stuk duidelijker. De vraag die bij ons overbleef was wat we met Universal Analytics moeten doen? Wordt deze opgeheven? Blijft deze doorlopen? Ik denk dat wij niet de enige zijn met deze vragen, dus daar gaan we hieronder dieper op in.

Kan ik GA4 naast Universal Analytics (UA) gebruiken?

In het kort: ja, dat kan. En met andere woorden gezegd: Google Analytics 4 is zo anders dat je huidige data niet kunt meenemen naar de nieuwe versie. Wanneer je upgrade naar GA4 wordt er een nieuwe property geopend naast degene die je nu al hebt. Als je nu al gebruik maakt van Analytics heb je na de upgrade dus twee versies van Google Analytics op je website. Beide versies verzamelen hun eigen data.

In je Universal Analytics property ga je verder met meten waar je was gebleven. In de nieuwe property begin je helemaal opnieuw met het verzamelen van data. Voorlopig draaien de twee versies naast elkaar, maar ook daar verandert snel iets in.

Het is namelijk goed om te weten dat de huidige Google Analytics vanaf 1 juli 2023 geen gegevens meer zal meten. Alle data die in de huidige Google Analytics is verzameld, wordt vanaf dat moment niet meer gemeten. De gegevens die zijn gemeten in de huidige Google Analytics worden niet meegenomen naar de nieuwe GA4.

Kan Google Analytics 4 Universal Analytics al vervangen?

Tot 1 juli 2023 kun je dus na de upgrade gebruik blijven maken van je Universal Analytics-property. En voorlopig is dat echt nog wel handig. GA4 heeft nog geen historische data, dus voorlopig wil je je strategie baseren op alles wat je hebt gemeten met Universal Analytics. Wij raden aan het naast elkaar te gebruiken, zeker ook omdat we nog veranderingen verwachten in GA4.

Er ontbreken nu nog enkele functies en rapporten waar je wellicht eerder graag gebruik van maakte. Google belooft in de aankomende tijd flink in te zetten op de doorontwikkeling, dus sommige functies komen mogelijk nog te vervallen of komen terug in een andere vorm.

Heb je vragen over het overstappen naar GA4?

We helpen je graag verder!

Let's talk!