Google optimize stopt

3 maart 2023 Digital

Google Optimize, de gratis tool voor A/B testen, stopt per 30 september 2023. En dat was best wel een verrassing. Het is natuurlijk altijd raden waarom Google de stekker uit een van hun producten trekt, maar deze zagen we niet aankomen. Google Optimize stopt dus, en dat zal voor veel (kleine tot middelgrote) bedrijven een grote verandering zijn. Houd jij je dagelijks bezig met CRO? Lees dan even verder, want er gaat het een en ander veranderen per 1 oktober.

Youri Pols, developer bij LiNC
Geschreven door
Youri
Een grafisch lijnenspel

Waarom stopt Google Optimize?

Naar het antwoord op de vraag waarom Google Optimize stopt kunnen we zelf raden, maar Google geeft in hun verklaring het volgende als reden: “We willen dat bedrijven van alle formaten hun gebruikerservaring kunnen verbeteren door middel van A/B testen.” Maar volgens Google heeft Optimize nu niet alle features die daarvoor nodig zijn. En dus is het tijd voor iets anders.

Om toch te kunnen blijven voorzien in alle wensen van conversie-specialisten die graag met Google Optimize werkten belooft Google te investeren in andere oplossingen en tools.

Wat kun je nu gebruiken voor A/B testen?

Het stoppen van Google Optimize betekent gelukkig niet dat we niet meer kunnen A/B testen. Er zijn natuurlijk altijd al betaalde tools geweest, maar het echte goede nieuws is dat Optimize geïntegreerd wordt in Google Analytics 4.

Google analytics 4

Op 1 juli 2023 wordt de huidige Universal analytics vervangen door GA4. De overgang naar GA4 betekent dat je website omgezet moet worden om geen belangrijke data te verliezen. Tenminste, als je Analytics wil blijven gebruiken, want alle data uit UA gaat verloren. En die data kun je goed gebruiken bij je conversie optimalisatie. Dat Google Optimize geïntegreerd wordt in GA4 is dus erg goed nieuws. De uitgebreide data die GA4 verzameld kun je inzetten om het conversiepercentage op je website te verbeteren.

Alle tools om de prestaties van jouw website te meten en te optimaliseren op 1 plek! Wil je meer weten over GA4? We schreven er onlangs een insight over.

Google Optimize stopt: wat nu?

Tot 30 september 2023 kunnen experimenten in Google Optimize gewoon blijven lopen. Dat duurt gelukkig nog even. Als je daar niks aan doet worden de testen die lopen automatisch stopgezet na 30 september.

Wij raden daarom iedereen aan alvast te zoeken naar een andere manier van A/B testen. Of dat nou met een andere tool is of met GA4. Die keuze is natuurlijk aan jou. Wat het belangrijkste is dat je zorgt dat er geen waardevolle data uit Google Optimize verloren gaat als het stopt. Dan is de moeite voor het opzetten van de test voor niks geweest.

Andere gratis A/B test tools

Door de aankondiging van Google zijn een aantal tools gaan werken aan een gratis versie van hun betaalde dienst. Ook kleinere bedrijven hoeven dus niet bang te zijn niet meer te kunnen A/B testen. Voorlopig kunnen experimenten nog blijven lopen en is er tijd te kijken naar andere tools of te wachten tot de integratie van Optimize in GA4. Vergeet niet je data te downloaden uit Google Optimize!

Ben je benieuwd waar wij Google Optimize voor gebruikten?

Lees hier alles over doorontwikkeling