Interaction to next paint

7 december 2023 Digital

Interaction to Next Paint (INP)

Niemand wil lang wachten en zeker niet online. Lange laadtijden zorgen voor frustraties. Duurt het te lang? Dan zijn je bezoekers weg en zoeken zij het ergens anders. Interaction to Next Paint is de nieuwste metriek van Google die de gebruikersinteractie meet op een pagina. Deze wordt in maart 2024 toegevoegd aan de andere Core Web Vitals (een verzameling metrieken die de echte gebruikerservaring meten ) en zal de First Input Delay metriek vervangen. In deze insight leggen we je alles uit over INP en laten je zien hoe jij er je voordeel uit haalt.

Koen van der Doelen, SEO specialist bij LiNC
Geschreven door
Koen
grafische weergave van een elektrisch landschap

Wat is Interaction to Next Paint (INP)?

INP is een metriek die reactiesnelheid meet. De reactiesnelheid of responsiviteit is hoe snel een pagina reageert op gebruikersinteractie. Om die reden is het een belangrijke factor in het beoordelen van de gebruikerservaring van een website. Een interactie is voor INP een van de volgende drie handelingen:

  • Een aanraking op een touchscreen
  • Een muisklik
  • Het indrukken van een fysieke knop op een toetsenbord

De INP van een pagina wordt als goed gezien als de pagina snel reageert op de interactie van een bezoeker.

Wat is het verschil tussen INP en First Input Delay (FID)?

INP is de nieuwste metriek van Google en zal de huidige First Input Delay (FID) vervangen. Aangezien ze elkaar vervangen lijken de twee dus op elkaar, maar er zijn ook verschillen. Anders zou er geen nieuwe metriek worden bedacht. Het grootste verschil tussen de INP en de FID is dat INP rekening houdt met alle interacties op een pagina. FID hield alleen rekening met de eerste interactie en de vertraging van deze eerste interactie. Niet de tijd die nodig is om de gebeurtenis uit te voeren of de vertraging bij het tonen van het volgende frame.

FID ging veel meer om de eerste indruk die een pagina had op een gebruiker. Als er weinig tot geen vertraging zit op de eerste interactie met een pagina maakt de pagina een goede indruk. Daar zit iets in, maar als alle andere interacties lang moeten laden is de gebruikerservaring nog steeds niet optimaal. INP beoordeelt dus écht de responsiviteit van een webpagina.3

Wat is een goede Interaction to Next Paint?

Volgens Google duidt een INP van 200 milliseconden op een goede responsiviteit van een pagina. Een reactiesnelheid van tussen de 200 en 500 milliseconden betekent dat de reactiesnelheid van de pagina verbeterd moet worden. Een score boven de 500 milliseconden betekent dat de pagina slecht reageert.

Waar vind je de nieuwe metriek?

Je hoeft natuurlijk niet te wachten tot maart om te checken of jouw website klaar is voor de nieuwe manier van responsiviteit meten. Je kunt nu al in Search Console een rapport inzien waar gecheckt wordt of de pagina’s binnen jouw website klaar zijn voor de wijzigingen die in maart 2024 plaatsvinden.

Door je website te optimaliseren voor deze nieuwe metriek, kun je de algehele prestaties van je website verbeteren en je bezoekers de beste ervaring bieden, wat uiteindelijk leidt tot meer betrokkenheid en conversie.

Interaction to Next Paint in PageSpeed Insights

Interaction to Next Paint is cruciaal voor het verbeteren van de PageSpeed Insights-score van jouw website. Gebruikers die je website bezoeken verwachten dat deze snel laadt, want zeg nou eerlijk: jij wacht ook niet graag lang, toch? Interaction to Next Paint is daarom vanaf maart 2024 een belangrijke metriek in het Pagespeed Insights rapport.

Voorbeelden van hoe je INP kunt optimaliseren zijn door JavaScript- en CSS-bestanden te minimaliseren, belangrijke bronnen vooraf te laden en afbeeldingen te optimaliseren voor snellere laadtijden.

Voor het meten van INP is échte gebruikersdata vereist

Het kan voorkomen dat als jij je website test in de Pagespeed Insights dat er bij INP geen waarde staat. Dat komt doordat INP echter gebruikersdata vereist, dat kan niet worden gesimuleerd. Zijn er in de afgelopen 28 dagen voldoende gebruikerssessies gemeten? Dan is het mogelijk de INP waarden in te zien. En daar naar te handelen als nodig.

Heb je nog vragen over INP?

Of kunnen we je helpen jouw website klaar te maken voor deze nieuwe metriek?

Let’s talk v2