Indruk maak je pas echt met three.js

3 januari 2023 Digital

Wat is three.js?

Three.js is een JavaScript-bibliotheek die ontwikkelaars in staat stelt 3D-grafische elementen en visualisaties te maken met behulp van de Web Graphics Library API (WebGL).

Zo, dat waren nogal wat termen achter elkaar, dus laten we het in andere woorden stellen: three.js kan worden gebruikt voor het maken van verschillende 3D-toepassingen, zoals games, visualisaties en interactieve productdemonstraties. Hierbij maakt het gebruik van de WebGL API.

Dat leek me al een stuk duidelijker! Je kunt three.js zien als een set hulpmiddelen en gereedschappen voor het maken van 3D-grafische elementen. Elementen zoals 3D-geometrie, materialen, verlichting en animatie. De bibliotheek ondersteunt de import en export van 3D-modellen in verschillende formaten, zoals GLTF, OBJ en Collada.

Geschreven door
Luuk Timmermans

Waarom is three.js zo populair?

Steeds meer webontwikkelaars ontdekken de JavaScript bibliotheek om een website net dat extra randje te geven. Three.js is een krachtige bibliotheek met een lage instapdrempel. Ook de minder ervaren ontwikkelaars zullen hier mee uit de voeten kunnen. Misschien zal Pixar hier niet hun nieuwe film in maken, maar het kan zeker een toffe toevoeging zijn aan het ontwerp en de gebruikerservaring van jouw nieuwe website.

Naast dat three.js veel wordt gebruikt bij het ontwikkelen van web gebaseerde 3D-toepassingen heeft het een grote en actieve gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars. Er zijn tal van voorbeelden en hulpmiddelen beschikbaar op platformen als Stack Overflow en GitHub.

De toegevoegde waarde van three.js

Het gebruik van three.js verbetert de gebruikerservaring en vergroot de visuele aantrekkelijkheid van je website. Zeg nou zelf: als jij een website bezoekt en je ziet dat er moeite is gestoken in het integreren van (interactieve) 3D-elementen, dan zal dit een grotere impact hebben dan wéér een statische website.

De gebruikerservaring wordt verbeterd doordat 3D-gebruikersinterfaces intuïtiever en makkelijker te gebruiken zijn dan traditionele 2D-interfaces.

Voorbeelden van wat je met three.js kunt doen

Met three.js kun je onder andere het volgende doen:

  • Je kunt 3D-visualisaties en grafische elementen maken. De three.js bibliotheek stelt je in staat om een ​​breed scala aan 3D-visualisaties te maken, waaronder 3D-modellen en andere complexe grafische elementen.
  • Met three.js kun je interactieve 3D-toepassingen maken. Ja, dat lees je goed! Interactieve 3D-toepassingen. Denk aan games, simulaties en productdemonstraties.
  • 3D-modellen importeren en exporteren: three.js ondersteunt het importeren en exporteren van 3D-modellen in verschillende formaten, waaronder GLTF, OBJ en Collada.
  • Met three.js maak je 3D-animaties. Three.js biedt hulpmiddelen en gereedschappen voor het maken van 3D-animaties. Animaties zoals keyframe-animatie en zelfs skelet animatie.
  • Je kunt niet alleen objecten maken en ze animeren, maar met three.js maak je ook 3D-gebruikersinterfaces voor bijvoorbeeld websites en andere user interfaces.
  • Met three.js kun je 3D-grafische elementen rechtstreeks in de browser renderen met behulp van WebGL. En zonder dat er extra plug-ins of bibliotheken nodig zijn.

Hier wordt je natuurlijk enthousiast van, maar ik kan me voorstellen dat je het graag met eigen ogen ziet nu. Daarom heb ik hieronder een lijst met voorbeelden van toffe three.js projecten.

 

Voorbeelden van three.js projecten

 

En nu?

Ik denk dat je ondertussen behoorlijk enthousiast bent geworden, dus nu is het tijd om aan de slag te gaan! Het is de perfecte manier om jouw volgende project naar een hoger niveau te tillen. Of wij doen dat voor je! We blijven onszelf uitdagen en proberen op de hoogte te blijven van de laatste trends. Three.js mag daarin niet ontbreken. Dus heb je een tof idee, laat het ons weten! Dan kijken we samen hoe we three.js een plek kunnen geven in ons volgende project samen.

Is three.js ook iets voor jouw onderneming?

Dit kunnen we regelen,
laten we samen aan de slag gaan!

Let's talk